Bilder på Grindar


Äldre grind
Stängsel, staket och grindar
Staket och grindar
Ordet gärda kommer av fornsvenskans gar d.v.s. gård, och gärde eller gärdsgård av gär som bety der inhägnad mark. Gård betyder alltså något som är inhägnat och vaktat.
På bl.a. de brittiska öarna var det förr, och är fortfarande, vanligt med häckar istället för staket, men här i Norden reste man oftare trästaket eller stengärdsgårdar.
Förr satte man upp staket runt gårdar och hus framförallt Lär att stänga djuren ute och inte som idag när vi sätter upp staket för att hålla kreaturen instängda. Stengärdsgårdarna växte fram lika mycket som ett sätt att bli av med de stenar som man fick upp i samband med plöjning, som av be hovet av att markera ägogränserna. Staket mot grannen var en annan vanlig avgränsning och i äldre tider förekom det att man satte upp staket för att leda viltet i önskad riktning i samband med jakt. Staketen runt gårdstunet och husen restes allt så främst för att hålla boskapen borta och det var först senare som hagar och ängar började hägnas.
Även idag sätter man upp staket av skilda anledningar och moti vet kan t.ex. fortfarande vara att markera tomtgränsen mot grannen för ömsesidig sinnesfrid - så länge alla är överens om var staketet ska stå. Många är bara ute efter att göra tomten till en tydlig enhet eller tycker att villan eller stugan borde avgränsas på något sätt med en lämplig inramning. Men det kan också hända att du har goda skäl att freda fastigheten från såväl fyrbenta som tvåbenta "övertramp" uran att du för den skull behöver sätta upp skyltar med texten "Privat - tillträde förbjudet".

Vacker trä grind...
Man kan visserligen köpa färdiga staket, men det är inte så vi ska
göra i den här boken. Vi vill visa hur du kan bygga staketet själv med
vanliga material, goda verktyg och en smula handlag. Men vi avfärdar inte de färdiga staketen utan vidare. De alternativen, och gärdsgårdar och rena bruksstaket, ska vi titta på mot slutet av boken. Huvudprincipen förblir dock: gör det själv! De exempel vi visar dig ger dig förhoppningsvis inspiration till idéer som du kan förverkliga på din egen tomt.
Stil och harmoni
Staketet syns väl och är det som förbipasserande och besökare först lägger märke till. Därför ska ett staket inte vara alltför markerat utan smälta in i området och bland byggnaderna runt omkring. Men fram förallt måste det passa till det hus som det omgärdar.
Ett hus med grov, stående klädnad måste ha ett grovt staket,

medan ett funkishus kräver en lättare stil.
Vi höjer inga förmanande pekfingrar, men påminner om att det kan vara klokt att tänka lite på hur husen och naturen runt omkring ser ut. Med det menar vi t.ex. att en gärdsgård oftast inte passar runt ett vanligt hus i ett villaområde, lika lite som ett vitt staket med stå ende spjälor är den bästa inramningen runt en timmerstuga i fjällen. Och du sätter naturligtvis inte upp ett högt nätstängsel om du inte har ett direkt behov av det. Varsamhet och harmoni är nämligen lika viktiga faktorer när det gäller staket som all annan byggnation. Kanske retar vi någon med det påpekandet men vi menar helt enkelt att skönhetsaspekten och goda förhållanden till grannarna är viktiga ingredienser i vardagen.
Innandu börjar- Bygglov och best
När det handlar om låga staket runt den egna fastigheten är svaret enkelt - det är tillåtet utan vidare. Men det finns ett antal regler när det gäller staket, plank och murar som kan vara bra att känna till. Dessutom kan bestämmelserna variera något mellan olika kommuner. Kontakta stadsarkitektkontoret/byggnadsnämnden i din hemkommun. De viktigaste reglerna är:
1) 1 anslutning till bostadshus tar man utan bygglov sätta upp plank eller murar som är högst
1,8 m höga. De far inte sträcka mg mer än 3 m utanför huset och avståndet till tomtgränsen maste vara minst 4,5 m.
2) För vanliga staket finns inga centrala bestämmelser och det är i princip tillatet att sätta upp staket längs tomtgränsen. Men kontrollera för säkerhets skull med din kommunala byggnadsnämnd.
3) Eventuellt kan det finnas lokala bestämmelser som med hänsyn till kända viltstrak förbjuder byggande av staket i anslutning till vägar. Du far heller inte sätta upp staket hur nära en större väg som helst och naturligtvis aldrig utanför din egen fastighetsgräns. Kontrollera med kommunen.
4) Pa vissa platser krävs ända tillstand för uppsättande av staket runt fastigheten, t.ex. inom strandskyddsomrade, d.v.s. no inom 1 DO m fran hav, sjöar och vattendrag.
5) Se till sa att du är överens med grannen. Kanske kan ni dela pa kostnaden för saväl staket som underhall? Men om grannen inte är intresserad far du sta för hela kostnaden själv. För den som har jordbruksfastighet finns dock tvingande bestämmelser i v ssa fall.
6) Den som vill bygga mur eller plank närmare tomtgränsen än 4,5 m behöver grannens bllåtel se. Nekar grannen och man trots det vill genomföra byggnadsföretaget far kommunens byggnadsnämnd pröva den tilltänkta atgärden när du lämnat n ansökan om bygglov.
7) Utanför detaljplanerat omrade och samlad bebyggelse är det fritt fram att sätta upp murar och plank i omedelbar anslutnrig till bostadshuset.